Wednesday, November 10, 2010

Sabar itu sedap hasilnya

Salam. Mood rajin lah pula. Setelah bercuti lama....orang lain raya kita pula bercuti sakan...maklumlah 1 Malaysia. Musykil juga ya...Iklan kat TV cuma ada 2 je pasal raya Hindu...1 yg Petronas punya (we like) dan 1 lagi sambungan cerita raya kawen 1 Malaysia. Rancangan tv pun kurang dgn cerita Tamil dan Hindi.

Daripada memerah otak dok fikir benda yang tak de kena mengena dengan Sedap Snack....marilah kita bercerita pasal masak-masak.......

Dah nak dekat raya Qurban you all....seronok je ni :-). Kami masak serunding sempena raya haji ni......segala mak nenek serunding kami rancang nak buat...tapi baru 2 jenis yang siap ;-). Ya ler...dah 2 jenis yang kekawan tempah; serunding ikan dan serunding ikan bilis (paling banyak order ni...kami suka,kami suka,kami suka)
Mencebur diri dalam pembuatan serunding memerlukan kesabaran yang sangat tinggi adik-adik, puan-puan dan kekawan.
Ini segala campuran santan pekat, bawang, halia, gula garam dan ikan. Letak atas api yang perlahan (api kecil)
Dalam 3 jam lebih tunggu...baru nak pekat macam ni , tukar ke kuali pula sebab senang nak kacau.......paling mencabar ni...sebab kena sentiasa di kacau..... kalau malas nak mengacau..... dapatlah serunding pahit ;-).
Inilah hasil kesabarannya....... serunding ikan lemak manis yang sedap itu. Lebih 12 jam kat atas dapur...barulah jadi kering macam ni.

No comments: