Sunday, November 21, 2010

menu kegemaran sepanjang hari, minggu dan tahun



Inilah bunga telang yang menghiasi kebun kami. Berbunga hampir sepanjang tahun. ooooh, suka sangat merenung kuntuman mekar terutama selepas hujan diwaktu pagi.


Bunga cantik ni boleh digunakan sebagai pewarna asli untuk pelbagai jenis masakan. Tiada kesan sampingan ke atas tubuh badan . Lebih sihat gitu ;-0.

Sepinggan besar bungaan ini, kami campurkan dalam seperiuk beras untuk tanak nasi.

Dan inilah hasilnya....nasi kegemaran kami sepanjang masa....nasi kerabu hitam. Bunga telang ni tak ada lah berwarna hitam, tapi lebih kepada warna ungu...tapi entah kenapa dipanggil nasi kerabu hitam.

Bunga telang ni tidak memberikan 'rasa' kepada nasi, cuma memberikan warna sahaja. Letak banyak kuntum bunga pun tidak langsung menjejaskan rasanya. Kalau nak biru gelap kehitaman, letaklah banyak-banyak bunganya.
Cubalah ya....

No comments: