Sunday, October 24, 2010

Nasi berlauk,telur dadar budu

Bangun tidur kelmarin, teringin pula nak makan nasi berlauk. Kalau duduk kat area Kg Baru, senang je nak cari kedai Kelantan. Kat area Hulu Klang ni, susah sikit nak cari yang sedap. Kalu dah kemaruk sangat, terpaksalah masak sendiri. Nak nasi berlauk yang sedap kenalah masak ikan ayer atau ikan tongkol.Dalam peti ais cuma ada ikan senangin dengan ikan merah. Hentam sajalah.
Bahan utama gulai darat ni adalah rempah biji, bawang merah dan lengkuas. Akak tak letak bawang putih, macam tak kena je rasanya. Kali ni akak guna rempah segera 'gulai darat' dari pasar besar nun di Kelantan sana. Sebenarnya ini kali pertama guna rempah darat segera. Selalunya akak gigih 'memblender' segala rempah biji. kali ni main campak je.

Dah siap gulai darat ikan merah, teringin nak tambah satu lagi lauk. Kat blog mat gebu http://tiffinbiru.blogspot/ ada telur dadar cencalok. Terus dapat idea buat telur dadar budu. Ini style oghe Kelate. Senang sangat nak buat ni;
1. 2 biji telur
2. 1 sudu besar budu
3. Sebiji bawang besar
4. Petai diracik halus
5. Secubit gula ( ini style oghe Pasir Mas utara).Telur akan lebih crunchy kalau tambah gula ni.
Pukul adunan telur, goreng garing. Pheh...wanginya!

Nasik berlauk ni akan 'kena' rasanya dengan sambal cuka. Cili merah dah abis, akak tumbuk cili padi hijau jelah....janji jadi ;-)

Nyum-nyum. Dah siap. Set lengkap 'Brunch' di hari minggu.

No comments: