Tuesday, October 19, 2010

dari pasu ke pinggan

Inilah serba sedikit herba yang ditempatkan di kaki lima rumah kami. Kawasan apartment yang kecil, so bercucuk tanam dalam pasu dan diatur dikaki lima ajelah. Ada limau purut, kucai, daun, pudina, thyme(kami tak tau apa dalam bahasa melayunya),oregano dan yg tiada dalam gambar pula adalah daun kari, selasih,ulam raja, daun selom, pandan, misai kucing, mulberi, roselle termasuklah ubi kayu. Sayangnya pohon daun kesom dah mati! Tanah agak terhad, tapi kami tanam je...buat masa ni masih bernasib baik kerana building management belum complaint :-).
Pokok lengkuas dan daun kadok pun kami tanam pada kawasan yang sangat sempit...alhamdulillah menjadi pula pokok tu.

Sebenarnya kami nak cerita pasal masakan...tapi terbabas ke pohon tanaman pula.
Pernah tak mengalami keadaan yang tak tau nak masak apa! Rasanya semua pernah mengalami perkara yang sama. Buka je peti ais...tak de yang berkenan.

Suatu hari tu...Perut lapar,tapi malas nak kek kedai beli bahan. So,jengok-jengoklah tanaman kat pasu bunga tepi rumah. Dah 2 hari dok mengulang makan ulam raja. Hari ni, petik daun pudina dan kucailah pula. Yang ada kat dapur cuma telur dan lobak asin. Maka, goreng jelah bahan-bahan ni:

1. Lobak asin
2. Telur
3. Bawang Merah
4. Daun Kucai
5. Cili Kering
6. Garam secukup rasa

Dah siap, makan dengan nasi panas.
Sayur segar, jimat belanja ;-). Tak rugi berbudi pada tanah.



No comments: