Thursday, December 23, 2010

ikan rebus lengkuas

Kat Pantai Timur, masakan ikan rebus adalah macam satu kemestian untuk digandingkan dengan nasi berlauk, nasi dagang dan nasi kerabu.Ikan rebus tadi akan digoreng, masak kari ataupun masak gulai darat. Ikan yang paling sesuai utk direbus adalah ikan tongkol (ike ayo), ikan tamban, ikan sardin dan ikan kembung. Bahan utama utk merebus adalah asam keping, garam dan lengkuas. Cubalah rebuih ikan tongkol tanpa lengkuas....hanyir u! Tak sedap terutamanya bila nak buat masak kari....bau hanyir tak hilang.

Utk makan dengan nasi putih panas, goreng ikan rebuih, letak bawang dan cili.....
perghhhhh...simply sedap gituh..
Lagi sedap bila digoreng celup tepung....garing rangup dimakan bersama nasi kerabu. ohhh..heaven. Lagi terangkat...lauk sampingan dengan etak salai..

No comments: